De Blockchain uitgelegd: De echte waarde van bitcoin en crypto currency technologie.

blockchain

De Blockchain uitgelegd: De echte waarde van bitcoin en crypto currency technologie.

De technologie achter crypto currencies als Bitcoin gaat de rol van de traditionele vertrouwde partijen als banken, accountants, notarissen en overheden in de komende jaren onvermijdelijk en ingrijpend veranderen. In vijf minuten wordt uitgelegd hoe de essentiele functies van de “vertrouwde derde partij”, ook wel “trusted third party” genoemd, via de Blockchain worden geautomatiseerd en wat de implicaties daarvan zijn.

 

De blockchain is oorspronkelijk de datastructuur achter het bitcoin netwerk. Het is het beste te vergelijken met een grootboek. Grootboeken liggen ten grondslag aan veel van de infrastructuur waarop we dagelijks vertrouwen en zijn niets anders dan lijsten waarin alle gegevensmutaties onder elkaar worden bijgehouden. Heel veel diensten en software die we gebruiken steunen op databases die functioneren als grootboeken. Geld bijvoorbeeld is tegenwoordig hoofdzakelijk te vinden in databases; Grootboeken bij financiële instellingen waarin alle balansen en transacties worden bijgehouden.

Maar ook andere registers werken op vergelijkbare wijze. Identiteitsgegevens bijvoorbeeld worden zorgvuldig bijgehouden in databases. Andere voorbeelden van gegevens die worden bijgehouden in databases zijn medische dossiers en de bedrijfsgegevens van de Kamer van Koophandel. Elk gegeven is in feite een regel in een database die wordt bijgehouden door een aangewezen instantie.

Tegenwoordig worden deze databases op een centrale plaats, afgesloten van de buitenwereld, bijgewerkt. Voor Nederlandse domeinnamen is dat bijvoorbeeld de SIDN en voor octrooien is dat RVO Nederland. Er is een goede reden dat deze databases op een centrale plek worden afgeschermd. De beveliging van deze systemen is cruciaal. Het is niet wenselijk dat geheime octrooien ingezien kunnen worden of dat balansen op bankrekeningen zomaar worden aangepast.

Het gevolg is dat het gebruik van deze centrale databases en grootboeken permissie vereist van de beheerders. Achtereenvolgens vereist dit weer een voldoende mate van vertrouwen in de beheerder dat de gegevens goed worden bijgehouden en toegankelijk zijn voor belanghebbenden. Het gaat hierbij niet alleen om het vertrouwen dat de beheerder zorgvuldig omgaat met de macht om toegang of bewerkingen van de data te weigeren en toe te staan, maar ook om het vertrouwen dat de instantie er de volgende dag nog is. Het krijgen van toegang tot de gegevens of het kunnen doen van een transactie hangt hierbij soms af van opvattingen of overtuigingen van de beheerder van de data. Deze situatie kan soms leiden tot vervelende situaties, zoals bleek toen verschillende mensen zich niet konden uitschrijven bij hun parochie en toen een politiek besluit verzekeraars toegang moest geven tot de medische dossiers van burgers.

Een nadeel van centrale afgesloten databases is dat ze zich niet makkelijk laten aansluiten op andere systemen, zonder de veiligheid op het spel te zetten. Nemen we bijvoorbeeld bancaire systemen dan is het met dit soort grootboeken niet eenvoudig om twee partijen een waardetransactie te laten doen. Doorgaans wordt tussen de verschillende systemen een intermediair geplaatst die voor voldoende vertrouwen en controle zorgt zodat de transactie goed kan plaatsvinden. Dit maakt deze systemen duur, langzaam en soms ook fraudegevoelig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.