De motor van de Intelligent Enterprise ontleden

De motor van de Intelligent Enterprise ontleden
De motor van de Intelligent Enterprise ontleden

Deel één van de vijfdelige serie “Anatomie van de Intelligent Enterprise.” In deze blogserie onderzoeken we hoe bedrijven de overgang naar een intelligente onderneming kunnen optimaliseren.

Elk bedrijf – groot of klein, nieuw of gevestigd – experimenteert eindeloos. Streeft u groei, winst en marketingleiderschap na? Dan kunt u het zich niet veroorloven om stil te staan. De huidige snelle economische, politieke, sociale en technologische verschuivingen vragen om aanpassing.

Dit klinkt voor sommige leidinggevenden misschien verontrustend. Maar als u zich bewust bent van intelligente technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, automatisering, cloud, Internet of Things (IoT) en predictive analytics, dan klinkt het waarschijnlijk bevrijdend. De laatstgenoemde categorie bedrijfsleiders schaft niet alleen oude manieren van werken af. De groep past zich ook sneller aan aan de eisen van de markt en wordt flexibeler dan concurrenten.

Het bouwen van zo’n intelligente onderneming vereist veel meer dan enkel het kopen, implementeren en gebruiken van splinternieuwe technologieën. Het gaat ook om het creëren van een netwerk van werknemers, leveranciers en partners. En het leveren van operationele en klantresultaten op de verwachte plaats en tijd.

Wat maakt een Intelligent Enterprise intelligent?

Verandering is nog nooit zo snel gegaan. Toch zal het ook nooit meer zo langzaam gaan. Dit betekent echter niet dat bedrijven de kunst van evolutie beheersen. Acht van de tien eerste digitale transformatie initiatieven zijn immers gefaald. De succesvolle initiatieven focussen zich op drie belangrijke zakelijke taken:

  • Totale klantervaring: End-to-end processen worden continu verbeterd. Van de eerste interactie tot en met de orderafhandeling en de aftersales. Dit gebeurt door producten en diensten te digitaliseren. En door inkomsten te genereren met data of het bedrijfsmodel opnieuw uit te vinden.
  • Stapsgewijze productiviteitsverbetering: Door digitale technologieën te combineren met processen en werknemersvaardigheden, verbeteren bedrijven hun bedrijfsproductiviteit. De productiviteitsstijging kan volgens McKinsey tussen de 15 en 20 procent liggen. Deze felbegeerde verbetering kan kostenstructuren en winstmodellen volledig op zijn kop te zetten.
  • Medewerkersbetrokkenheid en ondersteuning: Touchless-systemen en geautomatiseerde processen zijn de norm voor de intelligent enterprise. Vooruitstrevende bedrijven vergroten de menselijke capaciteiten. Ze stellen het personeel in staat om zo vaak mogelijk waardevol werk te doen.

Deze takenlijst van de intelligent enterprise wordt voortdurend ondersteund door data. Van de juiste informatie en inzichten, tot het nemen van beslissingen en uitvoeren van acties. Deze bedrijven werken niet met traditionele werkprocessen. Ze gebruiken gekoppelde metaprocessen om data te combineren en realtime inzichten te genereren. Deze inzichten kunnen vervolgens automatisch transacties activeren.

Hoe leg je de basis voor een datagedreven, resultaatgerichte operatie?

motor-intelligent-enterprise-domanibs-sap

Hoe breng je de capaciteiten, vaardigheden, technologie en cultuur van de intelligent enterpise in kaart? Dit vereist geen diepe zakken of onbeperkte middelen. In feite maken de meeste bedrijven zelfs al gebruik van de belangrijkste onderdelen. Het echte verschil zit in hoe bedrijven deze onderdelen verbinden in één systeem. Met uniforme, vrij uitgewisselde informatie op basis van harde cijfers, feedback van klanten en vastgelegde waarnemingen.

Hier komt het digitale raamwerk van de intelligent enterprise om de hoek kijken. Het bedrijfsmodel maakt gebruik van een portfolio van business applicaties. Deze applicaties zijn verbonden door een ERP digital core. De core draait op een cloudgebaseerd, on-premise of hybride platform. Hier wordt data in realtime beheerd en verwerkt. De intelligent enterprise profiteert bovendien van opkomende technologieën. Gegevens die anders verborgen zouden blijven, worden omgezet in heldere inzichten en resultaatgerichte acties.

Het digitale raamwerk van de intelligent Enterprise

De componenten van dit raamwerk zijn:

  • Intelligent suite: De pijlers van het data-ecosysteem van een bedrijf zijn klantervaring, de productie en toeleveringsketen, betrokkenheid van mensen, en netwerk- en uitgavenbeheer. Als deze pijlers samenkomen in een ERP digital core, wordt het mogelijk om waardevolle inzichten te genereren. Vervolgens kunt u hier actie op ondernemen. Samen bieden de toepassingen van de suite strategische resultaten. Mits klanten, leveranciers en werknemers gebruikmaken van intelligente applicaties.
  • Digitaal platform: Het digitale platform is onlosmakelijk verbonden met gegevensbeheer. Het kan draaien in de cloud of on-premise. Of op een hybride van de twee omgevingen. Het maakt het verzamelen, verbinden en ordenen van gegevens mogelijk. Net als de integratie en uitbreiding van gegevensrijke processen in geïntegreerde applicaties.
  • Intelligente technologieën: Geïntegreerde intelligentie in business applicaties stelt mensen in staat om data uit het hele bedrijf te gebruiken. Zo kunnen ze patronen detecteren, resultaten voorspellen, en acties voorstellen en uitvoeren.

Wanneer een goede visie en strategie gepaard gaan met intelligente uitvoering

Een groot deel van de wereld profiteert al van de voordelen van intelligente technologieën. Heeft uw bedrijf nog geen maatregelen getroffen om het volledige potentieel van deze digitale innovaties te benutten? Dan kunt u de slag missen. Zorg dat u beschikt over inzichtelijke rapporten, tools, diensten, best practices en vaardigheden.

Wat gebeurt er met organisaties die een geweldige visie en strategie hebben? En deze bovendien intelligent tot uitvoering brengen? Zij creëren een platform voor de continue verbetering van processen, mensen en perspectieven. Hiermee laten organisaties tegelijkertijd hun concurrenten achter. Organisaties voelen elke dag de druk om te blijven veranderen. De transformatie naar een intelligent enterprise is daarom een kwestie van overleven.

K O M  I N  C O N T A C T

Contactformulier

Wilt u vrijblijvend weten welke SAP oplossing het beste past bij uw type organisatie & budget? Neem dan contact op met een SAP specialist van Domani Business Solutions.