Drie tips voor een succesvolle ERP-migratie naar de cloud

Drie tips voor een succesvolle ERP-migratie naar de cloud

Drie tips voor een succesvolle ERP-migratie naar de cloud

Hoe neem je afscheid van je datacenter en zorg je voor een gestroomlijnde cloud-migratie. Deze 3 punten spelen hierbij een belangrijke rol.

  1. Zorg voor een heldere roadmap

Een goede roadmap maakt zelfs het meest complexe project overzichtelijk. Dat gold ook voor dit project. Dankzij de gedetailleerde roadmap was het vanaf het begin duidelijk hoe veel (tijds)druk er op dit project zat. Zes maanden, dat klinkt kort. Maar visueel weergegeven besef je pas hoe veel werk er in die periode gedaan gaat worden. Die druk werkte motiverend. Het zorgde ervoor dat dingen meteen gebeurden, en niet vooruit werden geschoven. Want daar was geen ruimte voor. Naast de strakke planning, lagen met de roadmap ook meteen de eisen en het doel duidelijk op tafel. Met de wetenschap dat de migratie in één keer goed moest gaan, gingen we aan de slag.

  1. Werk met dry-runs

Met dry-runs test je alles wat fout kan gaan, en wat er beter kan. Testen, testen, testen dus. En op basis daarvan aanpassingen doen, finetunen en optimaliseren. Uit de eerste dry-run van dit project kwam naar voren dat het systeem een week niet beschikbaar zou zijn voor de klanten van onze klant. Dat was geen optie. Dus gingen we terug naar de tekentafel. Van de klant kregen we de ruimte om dry-run op dry-run uit te voeren. Door te blijven schaven lukte het ons om de doorlooptijd zo ver terug te brengen dat de migratie totaal geen impact op de bedrijfsvoering had.

Ook leverden de terugkerende dry-runs ons een groot voordeel op tijdens de daadwerkelijke migratie. Omdat we alles tot in de puntjes getest hadden, ondervonden we geen grote problemen tijdens het overzetten. Het veilige voorwerk van de dry-runs betekende dus een vlekkeloze migratie.

  1. Zorg voor een gedragen verandering

Vroeger was IT ondersteunend aan andere afdelingen. Nu maakt IT het verschil. Je hebt een gedegen IT-strategie nodig om competitief te blijven. Dat laatste besefte ook onze klant. Maar zonder steun van de andere afdelingen blijft een implementatie een IT-project. Zorg er daarom voor dat de business betrokken wordt bij IT-projecten. Dan is het voor iedereen duidelijk wat het project oplevert.

We vroegen medewerkers van andere afdelingen deel te nemen aan projectteams. Zorgden ervoor dat hun wensen gehoord werden en dat ze werden doorgevoerd. Als mensen weten wat er gebeurt en waarvoor ze het doen, zijn ze meer betrokken bij het project. En daarmee stijgt de kans van slagen aanzienlijk. Nu bij onze klant alles eenvoudiger werkt, zien andere afdelingen het potentieel van de cloudmigratie. Ook anderen willen nu het optimale uit de technologie halen.

Een ERP-systeem van een groot bedrijf migreren naar de cloud, is een enorme klus. Maar met een uitgebreide voorbereiding, een duidelijk plan en een organisatie die achter de verandering staat is dat geen probleem. Als het ERP-systeem in de cloud draait, is de organisatie klaar voor de toekomst. De basis staat. Nu kan de klant verder gaan kijken naar de inzet van aanvullende technologieën.

 

Bron: Boomen, B (2018, 18 juli) Drie tips voor een succesvolle ERP-migratie naar de cloud. Geraadpleegd op 20 juli 2018, van blogs.sap.nl/technology/drie-tips-voor-een-succesvolle-erp-migratie-naar-de-cloud

Lees hier het vorige bericht: Hoe machine learning financiële processen kan optimaliseren