Een blik in de toekomst: slimme wegen!

Een blik in de toekomst slimme wegen

Een blik in de toekomst: slimme wegen!

Het is 18 februari 2038. Je digital assistant maakt je precies om 7.17 uur wakker. Niet voor niets: je hebt vandaag om 9.00 uur een belangrijke presentatie bij je prospect in Eindhoven. Je assistant weet dat: die heeft gekeken in jouw online agenda. Bovendien heeft hij zojuist de actuele verkeerssituatie opgevraagd en weet precies hoe lang de rit gaat duren. En o ja: ondertussen is een auto besteld, bij Uber. De totale reistijd bedraagt precies 28 minuten. Genoeg tijd dus voor de voorbereiding. Zo kun je straks ontspannen instappen in de auto die zonder bestuurder en precies op tijd komt voorrijden.

Eenmaal ingestapt werk je nog even wat mails bij. Opletten is niet nodig, de auto navigeert zich veilig een weg door het verkeer. Na 10 minuten krijg je een berichtje: een coupon voor 20 procent korting bij je favoriete koffietentje dat precies langs de geplande route ligt. Gelukkig is je digital assistant inmiddels gewend aan deze gewoonte en heeft deze tussenstop ingecalculeerd. Voor drukte bij de kassa hoef je niet te vrezen: je betaalt je bakkie simpelweg wanneer je naar buiten loopt, via een chip in je mobiele telefoon.

Slimme verkeerslichten

De auto hoeft nauwelijks te stoppen voor verkeerslichten. De gemeente Eindhoven maakt namelijk gebruik van een slim systeem. Op basis van de verwachte verkeersstromen en de actuele drukte staan bepaalde verkeerslichten veel langer op groen, en andere langer op rood. Dat rijdt wel zo lekker door. Bovendien is de achtbaanssnelweg volledig interactief. In de ochtend zijn er zes banen beschikbaar voor richting de stad, na zessen is dat precies het tegenovergestelde. Dan te bedenken dat mensen 20 jaar geleden hier dagelijks uren in de file stonden.

Benzinestations zijn grotendeels uit het straatbeeld verdwenen. Ook laadpalen zijn een steeds zeldzamer verschijnsel. Niet nodig: de auto laadt zichzelf op via slimme wegen die voor een groot deel bestaan uit zonnepanelen. Dankzij een magnetisch veld geeft het de energie door aan de auto. Op dezelfde manier werden 20 jaar geleden ook mobieltjes opgeladen. Gelukkig wisten enkele ingenieurs deze techniek op te schalen.

Vlak achter elkaar

Overigens verbruiken auto’s sowieso veel minder stroom: ze kunnen dankzij onderlinge communicatie vlak achter elkaar rijden. Dat bespaart energie. Afgekeken uit het profpeloton van de Tour de France. Bang voor botsingen ben je allang niet meer, dankzij de slimme zelfsturende boordcomputer. Bovendien zit de weg vol sensoren die zaken als gladheid in kaart brengen en doorgeven aan het centrale platform, dat vervolgens de automatische maximumsnelheid en minimale tussenafstand van alle auto’s op de weg aanpast.

De presentatie verloopt gesmeerd. Met een tevreden gevoel (en een gewonnen klant) loop je terug naar de zojuist voorgereden Uber-auto. Het is vandaag vroeg donker, maar dankzij slimme straatverlichting loop je de laatste meters veilig en zichtbaar. Op naar een welverdiende maaltijd thuis!

Geen onzin

Klinkt het bovenstaande verhaal als onsamenhangende sciencefiction? Dat is het namelijk absoluut niet. Veel van de genoemde technologieën zijn of al beschikbaar, of momenteel in ontwikkeling. Dat wegen steeds slimmer worden, en ook moeten worden, is een vaststaand feit.

Wil dit toekomstbeeld werkelijkheid worden, moet er wel nog veel gebeuren. Want hoe gaat de weg communiceren met de auto, de auto met andere auto’s, de stoplichten met de auto’s, en de auto’s met de bestuurder? Dit complexe netwerk van datastromen vereist een centraal platform waarop alle data kunnen samenkomen, en de overheid verkeersstromen kan beheren. En dat data kan omzetten naar inzicht, en die inzicht naar actie.

Pas als aan die basisvoorwaarde is voldaan, is het definitieve antwoord op fileproblematiek, verkeersdoden en brandstofverspilling daar.

 

Bron: Basten, F (2018, 9 juli) Slimme wegen: een blik in de toekomst. Geraadpleegd op 20 juli 2018, van blogs.sap.nl/digital-transformation/slimme-wegen-een-blik-in-de-toekomst

Lees hier het vorige bericht: B1 print en delivery