FMD compliance én toch een efficiënt logistiek proces

FMD-compliance én toch een efficiënt logistiek proces: zo pak je het aan
Vanuit de FMD-wetgeving (Falsified Medicines Directive) hebben farmaceutische groothandels de verplichting om serienummers van medicijnen te registreren en traceren. Die administratieve rompslomp staat efficiënt voorraadbeheer flink in de weg… of toch niet? In deze blog laten we zien hoe je deze last kunt minimaliseren – of zelfs kunt ombuigen naar een concurrentievoordeel.
Over FMD en serienummers
Elke verpakking van een geneesmiddel dat op recept wordt verstrekt, moet een geldig serienummer hebben om het daarmee te kunnen. We horen je als manager van een farmaceutische groothandel denken: dat is oud nieuws. En dat klopt! Deze verordening, beter bekend als de FMD-compliance (Falsified Medicines Directive), is al van kracht sinds 2019.
FMD-compliance als een last?
Misschien zie jij – als tussenschakel in de toeleveringsketen – FMD-compliance nog altijd als een last. Want, zo denk je, het verifiëren en administreren van serienummers leidt tot vertraging in het logistieke proces… Maar FMD-richtlijnen en efficiënte logistiek hoeven zeker geen vijanden te zijn. Het kunnen zelfs vrienden worden. Waardoor jij je kan onderscheiden van je concurrenten.
Van last naar uitdaging
“Yeah, right!”, denk je misschien. Een logische gedachte, want op het eerste oog lijken het elkaars tegenpolen. De FMD-richtlijnen zorgen voor extra administratie, documentatie en checks. Dat is dus tijdrovend en het past niet in een visie waarin je een zo efficiënt mogelijk logistiek proces wilt optuigen. Dat het ook anders kan, willen we je hier graag uitleggen.
Strijd tegen geneesmiddelenvervalsing
Maar, eerst even een stapje terug. Wat houdt die FMD-compliance nu ook alweer in? Het gaat om een verplichting opgelegd door de Europese Commissie met als doel om vervalsing van geneesmiddelen tegen te gaan. De gehele keten – fabrikant, tussenhandel, farmagroothandel en apotheekhouder – heeft er mee te maken en moet ernaar handelen. De groothandel heeft onder andere de verantwoordelijkheid over de verificatie.
Dus het terugkoppelen van serienummers naar de Nationale Medicijnen Verificatie Organisatie (NMVO) die weer verbonden is met de European Verification Organisation (EMVO).
Effect op de marges
Het is een flinke uitdaging om FMD-compliance en een efficiënte logistiek te laten samensmelten. Immers, de logistieke kosten bepalen voor groothandels voor een belangrijk deel de marge. Jouw focus ligt dus op efficiency en besparing als het gaat om het ontvangen, opslaan en verzenden van goederen.
Menselijke handelingen wil je zoveel mogelijk automatiseren om kosten te besparen, levertijden te verkorten en fouten te voorkomen. Hoe rijm je dit met de administratieve last vanuit de FMD?
De rol van bedrijfssoftware
Software is dan een onmisbaar hulpmiddel. Iets specifieker: je hebt een ERP-systeem nodig om de stroom van farmaceutische producten efficiënt en beheersbaar door je groothandel te begeleiden. Of nog beter, door de hele keten, van producent naar patiënt. En dan bij voorkeur op een zo efficiënt mogelijke wijze waarbij alles ook nog eens optimaal is gecheckt.
De ERP-software moet zijn verrijkt met specifieke functionaliteiten om serienummers bij te houden en medicijnen traceerbaar te maken. Liefst op zo’n manier dat alle gegevens slechts eenmalig worden vastgelegd en door het hele bedrijf worden hergebruikt. En liefst zelfs met de business partners in de toeleveringsketen.
Probeer eens om te denken!
We steken het niet onder stoelen of banken. Je kunt ervoor kiezen om alleen een scanapparaat aan te schaffen. Even de serienummers scannen en je voldoet in principe aan de FMD-verplichtingen. Al komt er nog wel meer bij kijken. Je hebt te maken met losse administraties die je bij elke stap in het proces handmatig moet updaten en moet melden aan de NMVO of de EMVO. Maar wat als je eens probeert om te denken: zie het niet als een verplichting, maar als een kans om je bedrijf te onderscheiden van de concurrentie!
Je krijgt als bedrijf de kans om het hele bedrijfsproces gemakkelijk en snel inzichtelijk te krijgen. Van de serialisatie in de fabriek tot de ontvangst op locatie; alle stappen worden automatisch verwerkt en teruggekoppeld aan de autoriteiten. Zodat jij direct zicht hebt of er te weinig of te veel voorraad is. Prettig toch?
Hoe zit het met het prijskaartje?
Waarschijnlijk denk je: hartstikke leuk allemaal, maar de geïntegreerde software voor zowel ERP als track & trace is ongetwijfeld een stuk duurder dan het los toevoegen van een paar scanners. Klopt, deze oplossing is iets duurder, maar vergeet niet dat je al snel extra arbeidskrachten nodig hebt voor al die scanmomenten. En elders in het bedrijf zijn meerdere mensen bezig met handelingen om de voorraad inzichtelijk te krijgen.
Met een geïntegreerde ERP-oplossing hoef je de informatie slechts één keer vast te leggen en heb jij vat op het totale bedrijfsproces. Uiteindelijk ga je dus geld besparen, maar dat is nog niet alles. Door meer inzicht in het proces kun je structureel beter en sneller inspelen op nieuwe kansen. En dat geeft je een duurzaam voordeel op de concurrentie!
Onze oplossing voor de farma-groothandel
Denk je nu, mogelijk kan ik mijn proces ook flink versnellen door de FMD-compliance te digitaliseren en te integreren in mijn logistieke administratie? Kijk dan zeker even naar onze ERP-oplossing voor de farmaceutische groothandel. Daar vind je ook ons e-book over Serialisatie, met 5 handige tips om serialisatie te implementeren. Wil je nu meer weten? Neem dan contact op met een van onze experts. We informeren je graag vrijblijvend over de mogelijkheden!