Functioneel en strategisch: hoe connected trucks de logistiek verbeteren.

Connected-Trucks-Domanibs-SAP

Functioneel en strategisch: hoe connected trucks de logistiek verbeteren.

Lego. Wie heeft er als kind niet eindeloos mee gespeeld? Huizen, auto’s, monsters: alles wat je bedenkt kun je ermee bouwen. In dit blog leggen wij uit hoe met sensoren uitgeruste vrachtwagens de logistiek kunnen verbeteren en helpen bij het nemen van betere beslissingen – zowel op uitvoerend als op managementniveau.

Logistiek is een kritieke factor in bijna elke branche. Maar met steeds meer treinen op het spoor en zwaardere files op de weg neemt de druk op de logistiek toe. Daarom moeten we op zoek naar nieuwe, betere manieren om logistiek te organiseren. Een belangrijk onderdeel van die logistiek zijn de vrachtwagens die goederen vervoeren. Je wil niet dat een vrachtwagen stil komt te staan, of goederen niet goed aflevert. Want dat kost je tijd en geld, en levert ontevreden klanten op.

Vrachtwagens vol slimme techniek

Om de downtime van vrachtwagens zo veel mogelijk te verminderen en logistieke dienstverlening te optimaliseren bouwden we een connected truck. Dat is een vrachtwagen boordevol sensoren die via SAP Leonardo aan het IoT gekoppeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan koelings- en warmtesensoren, object detection, sensoren in de vooras of gps-sensoren. Op basis van de data uit die sensoren kun je betere logistieke beslissingen nemen en je logistiek optimaliseren. Dit kan alleen als je werkelijk iets gaat doen met de data die van de sensoren komt.

De Legotruck is een showcase die demonstreert hoe je optimaal gebruikmaakt van slimme technologieën als IoT en machine learning. We merken namelijk vaak dat IoT een hot topic is waar bedrijven graag mee aan de slag willen, maar dat ze geen goed beeld hebben van hoe ze het kunnen inzetten. Met deze speelgoedvrachtwagen kan iedereen direct zien hoe je sensordata inzet, hoe je de informatie daaruit vervolgens registreert, inzichtelijk maakt wat er mis is, hoe je beslissingen maakt op basis van de data en hoe je er patronen in gaat herkennen.

Van voorbeeld naar werkelijkheid

De Legotruck is een speelgoedauto. Maar als je de sensoren implementeert in een ‘echte’ truck levert je dat verschillende voordelen op. Je kunt dan enerzijds het onderhoud aan je truck verbeteren, maar ook het vervoer van goederen. Denk bijvoorbeeld aan het optimaliseren van de routes. Je weet namelijk precies waar je vrachtwagens rijden, hoe lang ze (inclusief files) over de route gaan doen en hoe slecht het wegdek is. Door daar slim mee om te gaan, bespaar je brandstof, verbeter je de leveringsvoorspelling. Dat is weer beter voor het milieu en zorgt voor tevreden klanten. En de data van de sensoren voor object detection maken, na interpretatie, het onderhoud aan de vrachtwagen voorspelbaar.

Veel data is al beschikbaar, maar wordt niet optimaal gebruikt. En daarnaast wordt er nu met de sensoren ook nieuwe data verzameld. Sommige gegevens worden nu slimmer gebruikt of slim met elkaar gecombineerd. Bijvoorbeeld gps-gegevens voor routeoptimalisering (gecombineerd met live file-informatie) gecombineerd met de koelinformatie en bijvoorbeeld je brandstofniveau.

Tactische en strategische voordelen

Sensordata kunnen dus bijdragen aan verschillende operationele verbeteringen. Maar ook op managementniveau is een slimme truck waardevol. Uit informatie over routes, rijtijden en verkeer haal je namelijk ook informatie waarmee je je bedrijfsprocessen kunt optimaliseren. Zo kan het zijn dat je erachter komt dat er veel tijd verloren gaat aan het op en neer rijden naar het distributiecentrum, en dat je dat beter kunt verplaatsen. Of bijvoorbeeld dat uit de sensordata blijkt dat je grotere trucks nodig hebt op een bepaalde route. Samengevat ga je met de slimme trucks op een eenvoudige manier kostenefficiënter en slimmer werken.

Samen voor betere logistiek

Met een connected truck krijg je real-time inzicht in waar je mee bezig bent en hoe dat beter kan. Zodat je zowel operationeel als op managementniveau betere beslissingen kunt nemen en je business kunt verbeteren. Belangrijk is dat je daarbij het overzicht houdt. Op die manier kun je de data die al voorhanden was combineren met de gegevens uit de sensoren en voor je laten werken. Zo verbeteren we samen de logistiek in Nederland.

De truck is slechts een voorbeeld van de mogelijkheden die het IoT biedt. Je kunt sensordata op heel veel manieren gebruiken, van telecom tot manufacturing en van slimme auto’s tot slimme koelkasten en wasmachines. Wil je weten wat IoT voor jouw bedrijf of in jouw branche kan betekenen? Neem gerust contact met ons op!