Hoe de flexibele schil je ERP Core schoonhoudt

ERP-Core-sap-domanibs-ict

Hoe de flexibele schil je ERP Core schoonhoudt

Keep the core clean! Daarmee bedoelde – SAP CTO Björn Goerke – dat het tijdperk is aangebroken om te stoppen met maatwerk te bouwen binnen ERP.

In het verleden bouwden organisaties veel maatwerk binnen het fundament, het ERP-systeem. Meestal om naast de standaard functionaliteit van ERP ook specifieke branche processen te ondersteunen. Dat gold voor praktisch ieder bedrijf, of je nou veevoer produceerde of olie uit de grond haalde. Deze maatwerkoplossingen gingen meestal tien tot twintig jaar mee. Maar in het huidige tijdperk raken die specifieke oplossingen snel verouderd, omdat ze de laatste technologische ontwikkelingen niet meer ondersteunen.

Steeds meer bedrijven ontwikkelen maatwerk daarom tegenwoordig in een flexibele schil om het ERP-systeem heen. Een laag die draait in de cloud waarmee het mogelijk is om eigen applicaties te maken, ERP-functionaliteit uit te breiden en om applicaties – on-premise en in de cloud – te integreren. Zónder het ERP-systeem te vervuilen.

Gereedschapskist

Deze flexibele schil is te vergelijken met een gereedschapskist. Voor iedere klus heb je ander gereedschap nodig. Soms gebruik je een hamer en een andere keer een zaag, kwast of schroevendraaier. Sommige gereedschappen heb je vaak nodig. Andere tools gebruik je tijdelijk of eenmalig. De gereedschapskist blijft echter altijd hetzelfde, ongeacht de klus. Het is de robuuste basis voor alle soorten gereedschap.

Het SAP Cloud Platform is te vergelijken met een gereedschapskist. Het is een ontwikkelplatform (Platform-as-a-Service) dat mogelijkheden biedt voor intelligente technologieën zoals AI, Machine Learning en IoT. Doordat het platform naadloos integreert met de Enterprise Suite-functionaliteit zijn nieuwe oplossingen direct geïntegreerd in het end-to-end proces. Een belangrijk voordeel is dat gegevens daardoor altijd consistent zijn voor verschillende oplossingen waardoor processen optimaal op elkaar afgestemd zijn.

Het platform stelt bedrijven in staat om zelf nieuwe applicaties te ontwikkelen. Op een flexibele manier met open API’s en talloze open source programmeertalen. Het platform werkt dus niet alleen met SAP, maar ook met openbare cloud providers zoals AWS, Google en Microsoft. Dat geeft bedrijven de flexibiliteit en wendbaarheid om zelf snel applicaties te ontwikkelen, tussentijds aan te passen op basis van feedback en vervolgens snel op te schalen. Eindgebruikers zijn hierdoor de grote winnaars. Het maakt hen namelijk niet uit waar een applicatie draait of waar de data vandaan komt. Als de juiste kwaliteit data maar op het juiste moment beschikbaar is. Met services als Digital Assistents, Predictive Analytics en Chatbots bieden nieuwe intelligente technologieën nog meer ondersteuning om je werk zo efficiënt mogelijk uit te kunnen voeren.

Oplossingen in de praktijk

Zo wilde Gasunie de administratieve processen voor de veldmedewerkers vereenvoudigen. Daarom ontwikkelden ze een mobiele applicatie die met behulp van Machine Learning en Image Recognition het voorraadproces in het magazijn ondersteunt. De app herkent materialen of gereedschappen en geeft direct door of ze beschikbaar is voor medewerkers. Er is dus geen complex proces meer nodig en er komt geen papier meer aan te pas.

Bij Audax Betapress ontwikkelden ze een oplossing die lokale verkopers van boeken en tijdschriften de beste selectie van producten belooft, afgestemd op de smaak van de klant. Het programma maakt gebruik van externe data, zoals demografische cijfers. Op basis van predictive analytics doet de oplossing suggesties voor bestverkopende producten voor een specifieke locatie. Zo zijn retailers verzekerd van een tijdschriftaanbod dat verkoopt. En uitgevers behalen de beste resultaten bij de verkoop van hun tijdschriften. En de klant? Hij loopt de winkel uit met een boek of tijdschrift waar hij naar op zoek was.

Innovatie in de hoogste versnelling

Organisaties zetten innovatie in de hoogste versnelling met het SAP Cloud Platform. Want behalve het ontwikkelen van eigen apps, biedt het ook de mogelijkheid om bestaande applicaties te integreren, apps van partners aan te schaffen of je eigen apps te verkopen. Je hoeft dus niet meer te wachten op kwartaal- of jaarreleases om gebruik te maken van de nieuwste applicaties. Zodra er technologische ontwikkelingen beschikbaar zijn, profiteer je daar direct van.

Kortom, het SAP Cloud Platform stroomlijnt je end-to-endprocessen, laat data eenduidig door je hele organisatie stromen en is bovendien direct ‘enterprise-proof’ op het gebied van security, governance en compliance. Maar bovenal creëer je een flexibele schil, om snel te reageren op nieuwe innovaties en de digital core schoon te houden.

Domani Tip: Hoe houdt u uw ERP systeem schoon?

Profiteer direct van nieuwe applicaties met het SAP Cloud Platform. Ontwikkel een applicatie met behulp van Machine Learning, Image Recognition of Internet of Things om uw bedrijfsprocessen te optimaliseren en te ondersteunen. Of ontwikkel een oplossing die inspeelt op de behoefte van uw klant op basis van predictive analytics.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van het SAP Cloud Platform neem dan contact met ons op.

Tip: Benieuwd hoe u digitale transformatie toe kan passen i.c.m. een SAP Cloud Platform? Bekijk hier onze video die drie verschillende voorbeelden van digitale transformatie weergeeft!

Bron: van den Broek, T (2019, 10 januari). Hoe de flexibele schil je ERP Core schoonhoudt. Geraadpleegd op 18 januari 2019, van blogs.sap.nl/digital-platform-insight/hoe-de-flexibele-schil-je-erp-core-schoonhoudt