Is uw Warehouse Management Systeem een teamspeler?

warehouse

Is uw Warehouse Management Systeem een teamspeler?

10 vragen over warehouse management in de keten

Johan Cruijff zei ooit: ‘De 11 beste spelers maken nog geen team.’ Je kunt op iedere positie wel de beste speler hebben, maar weet de een wat de ander bedoelt als er met de handen wordt gezwaaid of een knik wordt gegeven?

De klassieke supply chain – bestaande uit een leverancier, producent, warehouse, transporteur, winkel en consument – moet ook functioneren als een team. Ieder punt in de keten moet afgestemd zijn op het volgende en het vorige punt en niet te vergeten ook op het geheel. Alleen dan kan synergie worden bereikt. ‘Da’s logisch’, op zijn Cruijffiaans gezegd. Maar onze logistieke wereld is groter aan het worden door de sterke technologische ontwikkelingen en de impact hiervan op de supply chain. Er is een belangrijke rol weggelegd voor het Internet of Things (IoT), de opkomst van e-commerce, predictive maintenance, drones, augmented reality en control towers. Consumenten kunnen vandaag de dag op ieder moment op ieder apparaat bestellen.

Kan uw Warehouse Management Systeem (WMS) de verschillende stromen die dat oplevert samenbrengen? Technologie is een sterke ‘driver’ voor verandering. Met een steeds groter wordende logistieke wereld wordt een ‘digital core’, waarin we standaard data en functionaliteit beheren, steeds belangrijker. Uw WMS orkestreert processen op basis van die standaard functionaliteit. Dit geldt uiteraard ook voor andere applicaties zoals een Transport Management Systeem (TMS). Deze en andere applicaties moeten met elkaar samenwerken. Op die manier ontstaat een team waarmee u een solide basis heeft met één gedeelde databron en gedeelde standaard functionaliteit. Test met de checklist van SAP of uw WMS een teamspeler in de supply chain is.

  1. Is uw WMS onderdeel van een ‘digital core’ en deelt het daardoor data     met uw ERP?
  2. Kan uw WMS processen orkestreren op basis van standaard functionaliteit uit de ‘digital core’?
  3. Werkt uw WMS samen met uw TMS om bijvoorbeeld optimaal te picken, sorteren, verpakken en te laden?
  4. Als u uw productportfolio uitbreidt met een nieuwe categorie, kunt u dan snel een nieuw WMS modelleren, bijvoorbeeld met een template?
  5. Geeft uw WMS informatie over hetgeen gebeurt in uw material flowsystemen op basis waarvan u kunt handelen?
  6. Kan uw WMS makkelijk verbinden met IoT-apparaten als drones en pick-robots?
  7. Kan uw WMS de orders vanuit de verschillende verkoopkanalen samenbrengen in uw magazijn en levertijden voorspellen?
  8. Kan uw WMS de grote hoeveelheid orders aan en omgaan met wijzigingen in orders tot op het laatste moment?
  9. Kan uw WMS orders met verschillende klanteisen parallel verwerken en tegelijkertijd efficiencyvoordelen behalen?
  10. Beschikt u over een app die rechtstreeks met uw WMS communiceert?

Uitkomst vragenlijst

0-3 vragen met ‘Nee’beantwoord:

Uw WMS speelt Champions League. Het gaat mee met de tijd en is ingericht op de huidige technologische ontwikkelingen. De e-commerce-activiteiten zijn naadloos geïntegreerd naast de bestaande verkoop-kanalen. U kunt nog enkele verbeteringen aanbrengen.

4-6 vragen met ‘Nee’beantwoord:

Uw WMS speelt Europa League. Het biedt de nodige flexibiliteit, maar is nog geen volledige teamspeler. Het werkt nog onvoldoende samen met andere IT-systemen en apparaten.

7-10 vragen met ‘Nee’beantwoord:

Uw WMS is een superster in het verwerken van orders, maar dan wel op de klassieke manier. Ieder punt in de keten is afgestemd op het volgende en op het vorige punt, maar er is helaas weinig flexibiliteit. Om te kunnen groeien, zult u de applicatie moeten upgraden en de organisatie moeten voorbereiden op verandering. De Europa League loert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.