Lekker zitten en bewegen in ‘slimme’ rolstoel

slimme-rolstoel-sap-domanibs

Lekker zitten en bewegen in ‘slimme’ rolstoel!

Een slechte zithouding in een rolstoel leidt tot lichamelijke ongemakken en vermoeidheid. Een ‘slimme’, met sensoren uitgeruste rolstoel moet nu meer inzicht geven in de optimale zithouding om zo de negatieve effecten van langdurig rolstoelgebruik te voorkomen.

In Nederland zijn ongeveer 300.000 mensen afhankelijk van een rolstoel. Een deel van hen brengt dagelijks uren zittend door, met soms nadelige gevolgen voor de huid, gewrichten en spieren. Zo kunnen door een voortdurende druk wonden ontstaan die lastig zijn te genezen. Ook kost een slechte zithouding energie, wat ten koste gaat van de zelfredzaamheid van de rolstoelgebruiker.

Met de ‘Smart Wheelchair’ hopen IT-dienstverlener SAP, zorgorganisatie Sensire en Life & Mobility meer inzicht te krijgen in de relatie tussen zitgedrag en ongemakken zoals decubitus. Hiertoe heeft SAP in co-innovatie met de Nederlandse rolstoelenfabrikant Life & Mobility, ergotherapeuten, het wetenschapsveld en gebruikers vier rolstoelen uitgerust met elk elf sensoren. De sensoren geven elke vier seconden informatie door over drukverdeling, temperatuur en de zithouding van de gebruiker. Deze gegevens worden via wifi naar het SAP Cloud Platform gestuurd voor nadere analyse met SAP Leonardo Analytics en geavanceerde algoritmes.

De-heer-Kok-Den-Ooiman-sapp-domanibs

Meneer Kok

Meneer Kok (88), bewoner van Sensire-locatie Den Ooiman weet het, na het meewerken aan het onderzoek waarbij met behulp van sensoren in de zitting en rugleuning van zijn slimme rolstoel, inzicht is verkregen in een juiste zithouding. In zijn test-rolstoel kan hij ontspannen zitten, in een juiste houding en met toch voldoende bewegingsruimte om activiteiten te kunnen doen.

Het onderzoek is nog niet afgerond, maar de metingen hebben al wel inzicht gegeven in het zitgedrag en de drukverdeling tijdens dagelijkse activiteiten. Ook is de vormgeving van de rolstoel verbeterd op basis van de uitkomsten van het onderzoek. Meneer Kok hierover: “De ‘slimme’ rolstoel is mooi en lekker licht. Ik kan er gemakkelijk in bewegen hoewel mijn huidige rolstoel ook best lekker zit. Het is wel fijn dat de ‘slimme’ rolstoel drukpunten ontziet zodat ik daar geen last van krijg.”

Realistische data

De Smart Wheelchair biedt ons de big data die we nodig hebben om meer zicht te krijgen op het zitgedrag van rolstoelgebruikers, en hoe je dat kunt aanpassen voor meer autonomie. Er is nog niet heel veel onderzoek gedaan naar langdurig zitten en de gevolgen voor de gezondheid bij rolstoelgebruikers. En de data die beschikbaar zijn, komen veelal uit lab-omgevingen en niet uit de praktijk.

Het Smart Wheelchair-project kan voor een doorbraak zorgen. Hiermee beschikken we over grote hoeveelheden realistische data die afkomstig zijn uit de dagelijkse praktijk. Die gedetailleerde informatie is nodig om verbanden te kunnen leggen tussen zitgedrag en de reactie van het menselijk lichaam. Met die informatie kun je bijvoorbeeld rolstoelen verder optimaliseren voor meer comfort en uiteindelijk een betere kwaliteit van leven.

Smart Wheelchair is een mooi voorbeeld van hoe je met het Internet of Things en big data een positieve bijdrage kunt leveren aan de maatschappij, aldus Jan Willem Dijkstra, programmamanager bij SAP Nederland en bedenker van het concept. SAP heeft kennis van de technologie, terwijl Life & Mobility als kenniscentrum weet wat goed zitten is. Samen zijn we in staat om een oplossing te vinden voor de problemen die inherent zijn aan langdurig rolstoelgebruik.