Met de techniek van SAP Business One on HANA klant Vision Light Tech worden muggen zichtbaar

SAP-Business-One

Met de techniek van SAP Business One on HANA klant Vision Light Tech worden muggen zichtbaar

Vision Light Tech is een SAP Business One on HANA klant van Domani Business Solutions. Malariamuggen hanteren een ingenieuze techniek om zowel heel zachtjes als heel snel bij hun slachtoffer weg te komen. Deze techniek bestaat uit de combinatie van een extra snelle vleugelslag vlak voor opstijgen en het geleidelijk opvoeren van de druk middels hun lange poten. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research en de University of California, Berkeley (USA) waarbij Vision Light Tech bij betrokken was.

Ongetwijfeld herkenbaar: je wordt geprikt door een mug, maar het dier is vervolgens nergens te bekennen. Dat blijkt te komen door een speciale techniek die muggen hebben.

Nadat ze zich bij hun slachtoffer hebben volgezogen, hanteren muggen een speciale techniek om ongezien en veilig weg te komen. Die techniek bestaat uit een combinatie van een extra snelle vleugelslag kort voor het opstijgen en het geleidelijk opvoeren van de druk middels hun lange poten. Dit blijkt uit een onderzoek van Wageningen University & Research en de University of California dat gepubliceerd is in het Journal of Experimental Biology. Het onderzoek staat in het teken van een groter project waarin opgedane kennis wordt gebruikt voor de bestrijding van ziektes die verspreid worden door muggen, zoals malaria. Kennis over hoe deze ongezien weg weet te komen, is volgens de onderzoekers nuttig.

Hogesnelheidscamera’s

Het opstijg-gedrag van muggen werd met hogesnelheidscamera’s onderzocht. Terwijl de meeste insecten zich met een stevige druk van de poten ‘gewoon de lucht ingooien’, waren de onderzoekers verbaasd om de speciale techniek van de mug te ontdekken. Die stelt het volgezogen insect in staat onontdekt weg te komen bij een mens. Vergelijkbaar onderzoek bij fruitvliegjes toonde aan dat deze vier keer zoveel kracht inzetten bij het opstijgen, waardoor ze sneller opgemerkt worden. De onderzoekers bekeken specifiek malariadragende muggen die meer aangetrokken worden tot menselijk bloed. Daarom is het volgens de onderzoekers niet zeker of muggen die meer van dierlijk bloed houden hetzelfde gedrag vertonen.

De vluchttechniek in beeld:

 

Artikel afkomstig van RTL Nieuws: www.rtlnieuws.nl/nederland/waarom-je-een-volgezogen-mug-niet-ziet-na-het-steken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.