Op weg naar een digital core? Een goede voorbereiding is het halve werk!

digital-core-domanibs

Op weg naar een digital core? Een goede voorbereiding is het halve werk!

Je kunt er als een berg tegenop zien: de reis naar een digital core. Maar met de juiste voorbereiding en uitrusting is iedere reis veilig af te leggen. Er zijn drie aandachtspunten waar elk bedrijf bij stil moet staan, voorafgaand aan de transitie naar een digital core. Maar wees gerust, want de volgende drie aandachtspunten helpen jouw organisatie om die stip aan de horizon te bereiken.

1. Businesscase: wat levert de reis op voor je organisatie?

Bij het opstellen van een businesscase kijk je hoe je organisatie ervoor staat en vooral ook waar je naartoe wilt. Zo ontdek je of een transitie naar een digital core (op dit moment) een toegevoegde waarde is. Je stelt vast welke processen nu worden ondersteund door je huidige oplossing en of vervanging nodig is. Misschien heb je recentelijk een upgrade van je huidige oplossing gehad, waardoor een overstap het komende jaar overbodig is. Maar moet je eigenlijk je servers vervangen? En heeft je organisatie de doelstelling om volledig over te gaan naar de cloud? Dan is dit juist wél een goed moment om over te stappen.

2. Licentiekosten: vergelijk appels met appels

Iedere reis kost geld. Zo ook een overstap naar een digital core. Wat je ook doet bij het opstellen van je kostenplaatje: vergelijk geen appels met peren. Wat je nu aan licentiekosten betaalt, hangt sterk af van de ERP-oplossing die je gebruikt. Stap je over naar de cloud, dan betaal je waarschijnlijk meer aan je leverancier. Vergelijk die kosten niet een-op-een met je oude licentiekosten. Want vergeet niet dat je aanzienlijk minder kosten maakt op andere vlakken. Als je naar de cloud gaat, heb je bijvoorbeeld geen hardware meer nodig en vervallen ook een groot deel van de beheer- en onderhoudskosten.

3. Roadmap: stippel je route uit

Een grote reis maak je liever niet op de bonnefooi. Een goed uitgestippelde route zorgt ervoor dat je weet waar je bent en waar je naartoe wilt. De businesscase met een goed kostenplaatje maken daar al deel van uit. De door Magnus ontwikkelde roadmap bestaat uit vijf onderwerpen. Eerst kijk je naar je masterdata: hoe goed is de kwaliteit van je data? Wat wil je meenemen? En wat moet je doen om je data klaar te maken voor de digital core? Dan bekijk je de process fit: hoeveel maatwerk heb je? Welke processen kun je nu al eenvoudig in je huidige oplossing regelen en welke niet? Vervolgens is de infrastructuur aan de beurt: wil je overstappen naar de cloud? En in hoeverre wil je gebruikmaken van mobiele devices? Bekijk dan de fasering: ga je voor een big bang of wil je gefaseerd over, bijvoorbeeld per proces of zelfs per land of regio? Tot slot, behandel je de gebruiksvriendelijkheid: welke problemen ervaren eindgebruikers nu bij het gebruik van SAP en hebben ze bijvoorbeeld behoefte aan een nieuwe gebruikersinterface? Op basis van deze inzichten kun je eenvoudig een route uitstippelen naar een intelligente en toekomstbestendige digital core.

Totaalplaatje voor de transitie naar een digital core

Een heldere businesscase, goed zicht op de licentiekosten en een duidelijke roadmap maken de route naar een digital core overzichtelijker. Om deze drie punten eenvoudig te realiseren, heeft Magnus een app ontwikkeld. In een paar stappen creëer je daarmee een totaalplaatje van de impact van de transitie naar een slimme ERP-oplossing.

Bron: Palmen, P. (2018, 28 september). Vanaf 2020 slechts devices op de vergadertafelGeraadpleegd op 28 september 2018, van blogs.sap.nl/digital-transformation/op-weg-naar-een-digital-core-een-goede-voorbereiding-is-het-halve-werk.