Virtual reality in de logistiek: 3 nuttige toepassingen.

VR-logistiek-virtualreality-sap-domanibs

Virtual reality in de logistiek: 3 nuttige toepassingen

Virtual reality is al lang niet meer voorbehouden aan games. De logistiek kan volop profiteren van deze technologie. 3 voorbeelden.

Allereerst: wat is dat eigenlijk, virtual reality? Veel mensen verwarren virtual reality met augmented reality, en andersom. Pokémon Go is wellicht het bekendste voorbeeld van augmented reality. Deze game plaatst een digitaal beeld in de wereld om je heen. Je ziet de wereld zoals je gewend bent, maar dan met een digitale laag eroverheen.

Bij virtual reality is dit niet het geval; de wereld die je ziet is gesimuleerd. Daarom moet je altijd een bril op om je ogen af te sluiten van de werkelijke wereld. Virtual reality biedt voor de logistiek een aantal interessante mogelijkheden:

Laadoptimalisatie
Virtual reality is van grote waarde voor de laadoptimalisatie. Op zich is laadoptimalisatie zelf niets nieuws. Het is al lang mogelijk om voor een geplande vracht de manier van laden te optimaliseren. Algoritmes kunnen vrij nauwkeurig berekenen hoe je een wagen moet laden.

Dat gebeurt op dit moment nog veelal op basis van ervaring. Het blijkt dat in veel gevallen een algoritme ver komt, maar net die paar laatste procenten tekortschiet. Door gebruik van virtual reality zou de persoon met de ervaring het algoritme perfect kunnen aanvullen.

Hoe dat in zijn werk gaat? Het systeem berekent een eerste optimalisatieslag. Daarna zet de ‘ervaringsdeskundige’ de vr-bril op en regelt de optimalisatie verder virtueel in. Daardoor kunnen wellicht nog bestellingen mee in de wagen die door het algoritme niet kunnen worden geplaatst. Denk dan vooral aan atypische verpakkingen (lees: niet rechthoekig). Op deze manier kan de beladingsgraad van de wagen zelfs hoger dan 100 procent zijn. Het voordeel van de vr-methode is dat de gewichtsverdeling in realtime kan worden weergegeven.

Heatmap voor bottlenecks
Een vr-bril kan een magazijnlay-out perfect weergeven in 3D. Als gebruiker kun je bijvoorbeeld precies zien waar in de bulkopslag de gebroken pallets staan . Ook zou je een heatmap kunnen weergeven van de gebruikte (pick)routes in de gangen en hiermee de bottlenecks identificeren. Je kunt zelfs een simulatie draaien van het ontstaan van deze bottlenecks gedurende de dag. Dat kun je vervolgens wellicht relateren aan de binnenkomst van de uitgaande en inkomende orders. Met deze inzage kun je actie ondernemen. Denk aan het anders formuleren van je pick-waves en/of het vrijgeven van deze pick-waves op andere tijden.

Trainen en testen
Het laatste voorbeeld is trainen en testen. Nieuw of tijdelijk personeel kun je sneller trainen door hen in een virtuele omgeving een voorproefje te geven van hun werkomgeving. Onderstaande video geeft een goed voorbeeld.

Ook in een (semi-)geautomatiseerd magazijn is virtual reality nuttig. Voordat je daadwerkelijk nieuwe en/of aangepaste processen in productie neemt, kun je in een virtuele kopie bekijken wat de gevolgen zijn. Het is geen vervanging voor een echte test, maar zal zeker bijdragen de eerste problemen van het nieuwe of aangepaste proces op te lossen.

Ik schets hier slechts 3 voorbeelden van virtual reality. Er zijn er natuurlijk nog veel meer, en dan heb ik het niet eens over de toepassingen van augmented reality. Kun jij nog voorbeelden verzinnen van nuttige toepassingen van virtual reality in de logistiek? Ik hoor het graag!